logotype
headline.jpg
Tagdíjszabályzat

a Területi Szervezetek Tanácsa által 2014. február 26-án elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben

A Magyar Orvosi Kamara Alapszabályának (a továbbiakban: Asz.) 16./ és 42./ pontja szerint a tagdíjra vonatkozó kedvezmények körét, mértékét, a tagdíj fizetésének módját és az Asz. 63./ pontjában meghatározott pótdíj mértékét a Tagdíjszabályzat tartalmazza, a Tagdíjszabályzatot pedig a MOK Területi Szervezetek Tanácsa (TESZT) fogadja el.

Az Alapszabály adta felhatalmazás alapján a TESZT a Tagdíjszabályzatot — az Asz. módosításaival összhangban — az alábbiak szerint módosítja:

I. A tagdíjfizetéssel kapcsolatos szabályok, a pótdíj mértéke

1./ A tag a tagdíjat és a pótdíjat (utóbbit pótdíjként megjelölve) a MOK tagdíjszámlájára fizeti be. A tag a kamarába való belépésekor nyilatkozik arról, hogy milyen módon kívánja fizetni a tagdíjat, a tagdíjfizetés módját a tag az Országos Hivatalhoz intézett írásbeli bejelentéssel jogosult megváltoztatni.

A tárgyévben befizetett tagdíjakról a MOK évente utólag számlát állít ki és megküldi a tagnak legkésőbb a tárgyévet követő év január 31. napjáig, mely a MOKREG tagnyilvántartó programja pénzügyi felületéről tölthető le. A letöltéshez szükség szerint igénybe vehető a területi szervezet segítsége.

A tag legkésőbb a tárgyév január 31. napjáig köteles be­jelenteni a tagdíj költségviselőjének nevét, címét (magánsze­mély, egyéni vállalkozás, társas vállalkozás). Amennyiben a költségviselő személye változik az év folyamán, azt a tag 15 na­pon belül köteles bejelenteni, amennyiben a tag nem jelent be az év folyamán újabb költségvi­selőt, a MOK az eredetileg bejelentett névre, címre állítja ki a számlát.

2./ A tagdíjfizetési kötelezettség kezdőnapja:

a) tagsági viszony létesítése esetén, a tagfelvételi kérelem benyújtását követő hónap első napja;

b) tagsági viszony saját kérésre történt szüneteltetését követően a tagsági vi­szony­nak a tag kérelmére történt helyreállítása esetén, az erre irányuló kérelem benyújtását követő hónap első napja;

c) amennyiben a tagsági viszony felfüggesztésére jogerős bírói ítélet, vagy etikai határozat nyomán kerül sor, a tagdíjfizetési kötelezettség kezdőnapja az ítéletben, vagy etikai határo­zatban megállapított idő lejártát követő hónap első napja.

3./ A tagdíjfizetési kötelezettség befejező napja:

a) a tagsági viszony saját kérelemre történt szüneteltetése esetén, a szüneteltetésre irányuló kérelem benyújtása hónapjának utolsó napja;

b) a tagsági viszony tag általi megszüntetése esetén, az erről szóló bejelentés benyújtása hónapjának utolsó napja;

c) a tagsági viszonynak az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény (Ektv.) 17. § b) és 25.§ (1) bekezdés d) pontja alapján való felfüggesztése esetén, a határozat jogerőre emelkedése hónapjának utolsó napja;

d) a tagsági viszonynak az Ektv. 18. § (1) bekezdésének b) és d) pontjai alapján, a kamara általi megszünte­tése esetén a határozat jogerőre emelkedése hónapjának utolsó napja;

e) a tagsági viszonynak az Ektv. 18. § (1) bekezdés c) pontja alapján — a tagsági vi­szony etikai bünte­tésként történő megszüntetése (kizárás) esetén — a határozat jogerőre emelkedése hónapjának utolsó napja.

4./ Az Alapszabály 63. pontjában meghatározott pótdíj mértéke, a tagdíj-kategória besorolás szerinti havi tagdíj összegének kétszerese.

II. Tagdíjmentességek-, kedvezmények

1./ A mindenkori tagdíj 50%-át fizetik azok a tagok, akik:

GYES-en, GYED-en, vagy GYET-en (főállású, legalább 3 kiskorú gyermekes anya) vannak és emellett részmunkaidős (kevesebb, mint heti 30 óra) jövedelemszerző tevékenységet folytat­nak;

egészségügyi tevékenységet folytatnak és diplomájuk megszerzését követően még nem telt el hat naptári év. A hat évbe nem számít bele az az idő, amely alatt a tag GYES-en vagy GYED-en van, csak részmunkaidőben dolgozik, vagy munkanélküli. A GYED, GYES, részmunkaidős foglalkoztatás, továbbá munkanélküliség ideje alatt a  tag az ezekre vonatkozó szabályok szerinti tagdíjat fizeti, illetve részesül mentességben.

egészségügyi tevékenységet nem folytatnak és a diplomájuk megszerzését követően már el­telt hat naptári év;

70. életévüket még be nem töltött nyugdíjasok, akik részmunkaidős jövedelemszerző te­vékenységet folytatnak;

kamarai tagként egészségügyi tevékenységet nem folytató köztisztviselők;

más szakmai kamarában is kötelesek (természetes személyként) tagdíjat fizetni;

a MOK külföldön dolgozó olyan tagjai, akik nem függesztették fel kamarai tagságukat.

2./ A mindenkori tagdíj 25%-át fizetik azok a tagok, akik:

GYES-en, GYED-en, vagy GYET-en vannak, és mellette nem folytatnak jövedelemszerző tevékenységet;

munkanélküliek és munkanélküli ellátásban részesülnek;

70. életévüket még be nem töltött nyugdíjasként nem folytatnak jövedelemszerző tevé­kenységet;

3 hónapot meghaladóan táppénzen vannak, a 4. hónaptól a táppénzes állomány meg­szűntéig;

egészségügyi tevékenységet nem folytatnak a diploma megszerzését követő hatodik naptári év végéig.

3./ Teljes tagdíjmentességet élveznek azok a tagok, akik:

70. életévüket betöltötték;

munkanélküliek és munkanélküli ellátásban nem részesülnek.

4./ Nem illeti meg kedvezmény azokat a tagokat, akik:

70. életévüket még be nem töltött nyugdíjasként főállású, teljes munkaidős jövedelem­szerző tevékenységet folytatnak.

5./ A kedvezményre jogosító körülményeket a kedvezményt igénylő tag köteles írásban be­jelen­teni és igazolni a MOK Országos Hivatalánál, a kedvezmény a bejelen­tés napját követő hónap első napjától illeti meg a tagot. Késedelmes bejelentés, vagy a bejelentés elmulasztása esetén visszamenőleges igény nem támasztható a kedvezményre.

Amennyiben megszűnik a kedvezményre jogosító körülmény, azt a tag a megszűnés hónapjának utolsó napjáig köteles bejelenteni a MOK Országos Hivatalának. Ennek elmulasztása esetén a kamara jogosult a kedvezményes és teljes tagdíj közötti külön­bözetet érvényesíteni a mulasztó taggal szemben a kedvezményre jogosító körülmény megszűnésének hónapját követő hónap első napjáig visszamenőleg.

6./ A Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége egyéni elbírálás alapján méltányosságot gyakorolva jogosult — meghatározott időre — a tag által fizetendő tagdíj összegét mérsékelni, vagy a tagot a tagdíjfizetési kötelezettség alól mentesíteni.

III. Záró rendelkezések

1./ A jelen Tagdíjszabályzat — a módosításokkal egységes szerkezetben — 2014. február 26-án lép hatályba.
2./ A MOK a Tagdíjszabályzatot és annak módosításait honlapján és az Orvosok Lapjában teszi közzé.
3./ A Tagdíjszabályzatban nem szabályozott kérdésekben az Ekt. és az Asz. rendelkezései az irányadók.

 

k.m.f.
Dr. Éger István
elnök

 

| A Tagdíjszabályzat letölthető innen PDF formátumban.

 

Módosítás dátuma: 2016. március 17. csütörtök, 12:26