logotype
headline.jpg
Iparkamarai tagság
2012. február 24. péntek, 15:22
Tisztelt Tagok!

A Gazdasági Kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény tavalyi módosítása alapján minden gazdálkodó szervezet (a mezőgazdasági vállalkozások kivételével) köteles a székhelye szerint illetékes Kereskedelmi és Iparkamaránál beregisztrálni 2012. február 29-ig. Ez a kötelezettség jelenleg valamennyi gazdálkodó szervezetet érint, így a korlátolt felelősségű társaságban, a betéti társaságban, vagy az egyéni vállalkozás keretében vállalkozási tevékenységet folytató egészségügyi szolgáltatókat is. Ebben a tekintetben irreleváns az a tény, hogy az egészségügyi vállalkozás nem "iparos, vagy kereskedő", a regisztráció ugyanúgy kiterjed a mérnöki-, műszaki-, vagy szállítási tevékenységet 
folytató vállalkozásokra is.

A Magyar Orvosi Kamara eddigi tájékoztatásai ellenére a törvény jelenleg hatályos szövege alapján a regisztráció (nem a belépés) kötelező és az évi 5000 forint összegű regisztrációs díj adók módjára behajtható köztartozás. Ebből fakadóan aki nem tesz eleget a regisztrációnak és nem fizeti be a díjat egy APEH (NAV) ellenőrzésénél mulasztási bírságra, vagy más jellegű szankcióra is számíthat, továbbá - ha ezzel a jogkövetkezménnyel nem is feltétlenül kell számolni - adótartozás miatt adott esetben pályázati lehetőségektől eshet el a vállalkozás.

A helyi kamara vezetőjével folytatott megbeszélés alapján kijelenthető, hogy Komárom-Esztergom Megyében a Kereskedelmi és Iparkamara közvetlenül nem fogja szankcionálni a regisztráció elmaradását, azonban a későbbi (fent nevezett) kellemetlenségek elkerülése érdekében - mint ügyvéd - a regisztráció lebonyolítását javaslom.

Amennyiben a Magyar Orvosi Kamara (vagy a Mérnöki Kamara, amely ugyancsak támadja a nevezett jogszabályhelyet) a későbbiekben eléri, hogy a regisztráció kötelezőségét eltöröljék egyes vállalkozások esetében, úgy (valószínűleg) az addig befizetett regisztrációs díjak visszafizetésre kerülnek, bár ez utóbbit a jelen helyzetben nem lehet kijelenteni.

Mivel a Magyar Orvosi Kamara az orvosok, mint magánszemélyek kamarája, így az orvosi kamarai kötelező tagság nem egyenlő és nem váltja ki a fentiekben részletezett kamarai regisztrációt, mivel arra (kis általánosítással) minden magyar vállalkozás kötelezve van, a vállalkozások pedig elválnak az őket alapító, vagy vezető magánszemélyektől.

Tisztelettel:
dr. Presser Zoltán